Geschiedenis Schaap en Citroen juweliers
De rijke historie van twee juweliersfamilies
Het juweliershuis Schaap en Citroen is al vele decennia een gerenommeerd adres in Nederland voor sieraden, diamanten en horloges. De families Schaap en Citroen zijn daarmee al meer dan 130 jaar een nationaal begrip binnen de juwelen- en horlogebranche. Het verhaal dat begon met twee gepassioneerde families, juwelierszaken die na jaren van overnames en fusies uiteindelijk weer terecht komen waar ze thuis horen. Bij een familie met een rijke juwelierstraditie.
De familie Citroen
De 19-jarige Barend Roelof Citroen rondde in 1827 zijn opleiding tot goudsmid af en schreef zich in als ‘werkmeester in kleinen goudwerken’. Hij opende vervolgens zijn eigen juwelierszaak in de hoofdstedelijke Jodenbreestraat. Enkele jaren later verplaatste Citroen zijn winkel naar de Nieuwendijk, toentertijd de belangrijkste winkelstraat van Amsterdam.
De oudste zoon – Roelof – opende in 1859 daarnaast zijn eigen winkel in gouden en zilveren voorwerpen, evenals juwelen en horloges in de Kalverstraat. Ondertussen is Barend’s tweede zoon – Levie – in Parijs terechtgekomen waar hij een beroemd diamanthandelaar wordt. Diens jongste zoon – André – kwam in het bezit van een autofabriek; na overname gaf André het de naam ‘Automobiles Citroën’.
De firma Roelof Citroen, zoals de zaak officieel heette, werd kort na de Tweede Wereldoorlog beloond met de titel Hofleverancier.


De familie Schaap
De Utrechtse marktkramer Moses Schaap opende parallel aan de familie Citroen in 1888 een winkel aan de Steenweg in de domstad. Dit was de belangrijkste winkelstraat in het hart van Utrecht, waar tot op de dag van vandaag de vestiging van Schaap en Citroen Utrecht is gevestigd. Inmiddels volledig gerenoveerd met een fantastische Rolex shop-in-shop.
De oudste zoon van Moses Schaap – Jo – had ondertussen een juwelierszaak geopend aan het Noordeinde in ’s Gravenhage. Toen de Koninklijke familie in de meidagen van 1940 naar Engeland vluchtte, maakte Jo Schaap helaas een einde aan zijn leven. De zaak werd echter door de niet- Joodse directeur Wim Hogevorst doorgezet. Na de oorlog in België te hebben doorgebracht, kwam Maurits in 1945 terug naar Nederland en werd hij naast eigenaar van de zaak in Utrecht ook eigenaar van de zaak in ’s Gravenhage.
Eerste Rolex vertegenwoordiger in Nederland
Begin jaren vijftig beginnen beide filialen van Schaap met de verkoop van Rolex horloges. Een vertegenwoordiger van het gerenommeerde bedrijf uit Geneva kwam persoonlijk uit Zwitserland over om te vragen of er interesse bestond. Sindsdien is Schaap, en later Schaap en Citroen, onlosmakelijk verbonden met het prestigieuze merk Rolex.
Nieuwe tijden
Na de overname van de firma Schaap in 1969, nam van Gelder twee jaar later de firma Citroen in Amsterdam over. Vervolgens kwam in 1972 ook de zaak van Citroen aan de Hoogstraat, Den Haag in zijn handen. Sander van Gelder, geboren Amsterdammer, wilde de absolute top juwelier van Nederland worden.
Enkele overnames later werd in 2009 voor het eerst contact gelegd tussen Schaap en Citroen en de familie Martens. Dit leidde in december tot een overname door de familie Martens van Schaap en Citroen.
Het gerenommeerde familie bedrijf Leon Martens, met hun juweliershuis in de Limburgse hoofdstad, voert al jaren een schitterende collectie juwelen en horloges. Zo wordt Schaap en Citroen na vele jaren opnieuw een familie bedrijf.


Schaap en Citroen services

Verkoop uw horloge

Gepersonaliseerde sieraden

Horloge onderhoud

Watch hunter
Connect with Schaap en Citroen
Vertrouwd vakmanschap
Sinds 1888
Lees onze historie14 juweliershuizen
In Nederland
Ontdek alle locatiesVerkoop uw horloge
Gekeurd door experts
Ontvang uw waardebepaling