Shop onze Pre-owned & Vintage collectie ≫ Shop trouwringen voor de mooiste dag van uw leven ≫ Een klantwaardering van

Diamanten bij Schaap en Citroen

Wat is diamant?

Diamant is zuiver gekristalliseerde koolstof. Miljarden jaren geleden is deze koolstof diep in de aarde door grote druk en hitte gekristalliseerd. Diamant werd het eerst gevonden in Indië, ongeveer 2.500 jaar geleden. De eerste diamantvondst in Zuid Afrika was pas aan het eind van de 19e eeuw.

De voornaamste diamantlanden van dit ogenblik zijn Australië, Zaïre, Botswana en Rusland. Zuid Afrika komt op de vijfde plaats. Het wordt meestal gevonden als octaëdervormige kristallen. Hoewel de diamantproductie in de afgelopen jaren is toegenomen, is er naar schatting in de loop van de geschiedenis in totaal slechts 500 ton diamant gewonnen. Slechts 15 tot 20 procent van de diamanten die nu gevonden worden is geschikt om in een sieraad te verwerken.

Het delven van diamant is ondanks alle moderne technieken nog altijd zeer gecompliceerd. Naast zijn zeldzaamheid bepaalt dit de hoge waarde van de diamant. Er moet gemiddeld iets meer dan zes ton ruw gesteente verwerkt worden om één gram ruwe diamant te winnen.

Na het slijpen van de diamant ontstaat de unieke, aantrekkelijke flonkering. Diamant is de hardste edelsteen (hardheid 10) gecreëerd door de natuur zelf. De waarde van een diamant wordt bepaald door vier factoren; de vier C's.

1. Cut, het slijpsel

Er zijn diverse vormen waarin een diamant geslepen kan worden. De meest bekende is het briljant slijpsel: de briljant is rond en de steen heeft 57 facetten. De stenen worden zo geslepen dat de schittering optimaal is. Er zijn nog veel meer mogelijkheden, zo bestaat er bijvoorbeeld ook een roos- of antiekslijpsel. Veel voorkomende slijpsels zijn: briljant, ovaal, carré, princes, navette en baquette.

2. Carat, het gewicht

Het gewicht van een edelsteen wordt uitgedrukt in karaten. De naam karaat is afkomstig van 'Ceratonia Siliqua', wat Grieks is voor Johannesbroodboom. De zaadjes in de vrucht van deze boom wegen circa 200 milligram en werden vroeger als gewichtjes gebruikt. Een karaat is 200 milligram, er gaat dus 5 karaat in een gram. Een karaat wordt verdeeld in 100 puntjes. Als u bijvoorbeeld een steen heeft van 10 puntjes is dat 0.10 karaat.

3. Colour, de kleur

Diamant wordt in diverse kleuren gevonden, van lichtgeel tot kanariegeel, lichtblauw, groen, rose en rood. De natuurlijk gekleurde diamanten zijn erg zeldzaam en sinds het eind van de 20e eeuw erg kostbaar. Verder worden er veel kleurloze gevonden, wat ook wel wit wordt genoemd. Deze 'witte' diamanten kunnen verschillende tinten hebben. Deze tinten zijn internationaal benoemd en worden door de diverse laboratoria gebruikt bij het certificeren van diamanten.

4. Clarity, de zuiverheid

Gedurende het kristallisatieproces van een diamant kunnen er andere mineralen in de buurt zijn die tijdens de kristallisatie in de steen worden ingesloten. Dat kunnen andere stenen zoals bv. granaat zijn, maar ook reeds gekristalliseerde diamantkristalletjes. Dit worden insluitsels genoemd. De hoeveelheid insluitsels in een diamant bepaalt de zuiverheid van de steen.

Schaap en Citroen heeft in samenwerking met Royal Asscher haar eerste Diamonds Boutique

Schaap en Citroen Juweliers heeft 24 mei jongstleden in samenwerking met Royal Asscher haar eerste Diamonds Boutique geopend. De Boutique bevindt zich op de Pieter Cornelis Hooftstraat 142-F en is gestyled door Monique des Bouvrie. Er bevindt zich een interne doorgang naar de Hublot Boutique Amsterdam.

Met de opening van de Diamonds Boutique kan Schaap en Citroen een nieuw concept toevoegen aan haar portfolio. Het van oudsher Amsterdamse diamantbedrijf Royal Asscher, dat internationaal een grote bekendheid geniet door haar eigen Royal Asscher Cut en door de speciale relatie met ons koningshuis, omarmde ons idee en is vanaf nu ook met een zeer royale collectie op deze mooie locatie vertegenwoordigd.

De Diamonds Boutique, ontworpen door INEX en gestyled door Interieur Styliste Monique des Bouvrie, heeft een moderne vrouwelijke uitstraling waarin verschillende blauwtinten en rookglas zijn verwerkt. De winkel, gelegen op de hoek van de Pieter Cornelis Hooftstraat en van Baerlestraat in Amsterdam, is verdeeld over twee etages. Door de lichtinval van de vele ramen komen de diamanten het beste tot hun recht.

Schaap en Citroen presenteert de classics en nouveautés in de Diamonds Boutique uit haar 1-2-5, Highlights, Diamonds en 1888 collectie. Ringen, armbanden, colliers, oorhangers en broches met diamant zijn hier de eye-catchers. Daarbij presenteert Royal Asscher een bijzondere collectie sieraden maar ook solitair- verlovingsringen zijn te vinden in de nieuwe Diamonds Boutique.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »