Diamanten bij Schaap en Citroen

Diamanten Schaap en Citroen

Wat is diamant?

Diamant is zuiver gekristalliseerde koolstof. Miljarden jaren geleden is deze koolstof diep in de aarde door grote druk en hitte gekristalliseerd. Diamant werd het eerst gevonden in Indië, ongeveer 2.500 jaar geleden. De eerste diamantvondst in Zuid Afrika was pas aan het eind van de 19e eeuw.

De voornaamste diamantlanden van dit ogenblik zijn Australië, Zaïre, Botswana en Rusland. Zuid Afrika komt op de vijfde plaats. Het wordt meestal gevonden als octaëdervormige kristallen. Hoewel de diamantproductie in de afgelopen jaren is toegenomen, is er naar schatting in de loop van de geschiedenis in totaal slechts 500 ton diamant gewonnen. Slechts 15 tot 20 procent van de diamanten die nu gevonden worden is geschikt om in een sieraad te verwerken.

Het delven van diamant is ondanks alle moderne technieken nog altijd zeer gecompliceerd. Naast zijn zeldzaamheid bepaalt dit de hoge waarde van de diamant. Er moet gemiddeld iets meer dan zes ton ruw gesteente verwerkt worden om één gram ruwe diamant te winnen.

Na het slijpen van de diamant ontstaat de unieke, aantrekkelijke flonkering. Diamant is de hardste edelsteen (hardheid 10) gecreëerd door de natuur zelf. De waarde van een diamant wordt bepaald door vier factoren; de vier C's.

1. Cut, het slijpsel

Er zijn diverse vormen waarin een diamant geslepen kan worden. De meest bekende is het briljant slijpsel: de briljant is rond en de steen heeft 57 facetten. De stenen worden zo geslepen dat de schittering optimaal is. Er zijn nog veel meer mogelijkheden, zo bestaat er bijvoorbeeld ook een roos- of antiekslijpsel. Veel voorkomende slijpsels zijn: briljant, ovaal, carré, princes, navette en baquette.

2. Carat, het gewicht

Het gewicht van een edelsteen wordt uitgedrukt in karaten. De naam karaat is afkomstig van 'Ceratonia Siliqua', wat Grieks is voor Johannesbroodboom. De zaadjes in de vrucht van deze boom wegen circa 200 milligram en werden vroeger als gewichtjes gebruikt. Een karaat is 200 milligram, er gaat dus 5 karaat in een gram. Een karaat wordt verdeeld in 100 puntjes. Als u bijvoorbeeld een steen heeft van 10 puntjes is dat 0.10 karaat.

3. Colour, de kleur

Diamant wordt in diverse kleuren gevonden, van lichtgeel tot kanariegeel, lichtblauw, groen, rose en rood. De natuurlijk gekleurde diamanten zijn erg zeldzaam en sinds het eind van de 20e eeuw erg kostbaar. Verder worden er veel kleurloze gevonden, wat ook wel wit wordt genoemd. Deze 'witte' diamanten kunnen verschillende tinten hebben. Deze tinten zijn internationaal benoemd en worden door de diverse laboratoria gebruikt bij het certificeren van diamanten.

4. Clarity, de zuiverheid

Gedurende het kristallisatieproces van een diamant kunnen er andere mineralen in de buurt zijn die tijdens de kristallisatie in de steen worden ingesloten. Dat kunnen andere stenen zoals bv. granaat zijn, maar ook reeds gekristalliseerde diamantkristalletjes. Dit worden insluitsels genoemd. De hoeveelheid insluitsels in een diamant bepaalt de zuiverheid van de steen.

Sharing is caring

Help elkaar bij het vinden van het perfecte sieraad of horloge!

opties