Over Schaap en Citroen

Schaap en Citroen Juweliers, een rijke historie van twee juweliersfamilies

Voor juwelen en horloges in het topsegment is juweliershuis Schaap en Citroen al vele decennia een gerenommeerd adres in Nederland. De afgelopen 129 jaar zijn de familie Schaap en familie Citroen een nationaal begrip geworden. Juwelier Schaap en Citroen is het verhaal dat begon met twee gepassioneerde families, juwelierszaken die na jaren van overnames en fusies uiteindelijk weer terecht komen waar ze thuis horen, namelijk bij een familie met een rijke juwelierstraditie.  

De Familie Citroen

Toen de 19-jarige Barend Roelof Citroen in 1827 zijn opleiding tot goudsmid had afgerond en was ingeschreven als ‘werkmeester in kleinen goudwerken’, opende hij in de hoofdstedelijke Jodenbreestraat een juwelierszaak. Enkele jaren later verplaatste Citroen zijn winkel naar de Nieuwendijk, toentertijd de belangrijkste winkelstraat van Amsterdam.

De oudste zoon – Roelof – opende in 1859 daarnaast zijn eigen winkel in gouden en zilveren voorwerpen, evenals juwelen en horloges in de Kalverstraat. Ondertussen is Barend’s tweede zoon – Levie – in Parijs terechtgekomen waar hij een beroemd diamanthandelaar wordt. Diens jongste zoon – André – kwam in het bezit van een autofabriek; na overname gaf André het de naam ‘Automobiles Citröen’.

De firma Roelof Citroen, zoals de zaak officieel heette, werd kort na de Tweede Wereldoorlog beloond met de titel Hofleverancier.Familie Schaap

Parallel aan de familie Citroen opende de Utrechtse marktkramer Moses Schaap in 1888 een winkel aan de Steenweg in de domstad. De Steenweg was de belangrijkste winkelstraat in het hart van Utrecht en tot op de dag van vandaag is de vestiging van Schaap en Citroen Utrecht aan deze straat gevestigd. Inmiddels volledig gerenoveerd met een fantastische Rolex shop-in-shop.

De oudste zoon van Moses Schaap – Jo – had ondertussen een juwelierszaak geopend aan het Noordeinde in ’s Gravenhage, maar toen de Koninklijke familie in de meidagen van 1940 naar Engeland vluchtte, maakte Jo Schaap een einde aan zijn leven. De zaak kon door de niet- Joodse directeur Wim Hogevorst wel worden doorgezet. Na de oorlog in België te hebben doorgebracht, kwam Maurits in 1945 terug naar Nederland en werd hij naast eigenaar van de zaak in Utrecht ook eigenaar van de zaak in ’s Gravenhage.

 

Eerste Rolex vertegenwoordiger in Nederland

Begin jaren vijftig wordt in beide filialen van Schaap begonnen met de verkoop van Rolex horloges. Een vertegenwoordiger van het gerenommeerde bedrijf uit Geneve kwam persoonlijk uit Zwitserland over om te vragen of er interesse bestond. Sindsdien is Schaap, en later Schaap en Citroen, onlosmakelijk verbonden met het prestigieuze merk Rolex.
 

Nieuwe tijden

Na in 1969 de firma Schaap te hebben overgenomen, nam van Gelder twee jaar later ook de firma Citroen in Amsterdam over. Vervolgens in 1972 kwam ook de zaak van Citroen aan de Hoogstraat in Den Haag in zijn handen. Sander van Gelder, geboren Amsterdammer, wilde de absolute top juwelier van Nederland worden.

Enkele overnames later werd er in 2009 voor het eerst contact gelegd tussen Schaap en Citroen en de familie Martens. Dit leidde in december tot een overname door de familie Martens van Schaap en Citroen. Het gerenommeerde familie bedrijf Leon Martens, met een juweliershuis in de Limburgse hoofdstad, voert al jaren een schitterende collectie juwelen en horloges. Na vele jaren wordt Schaap en Citroen opnieuw een familie bedrijf.   

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »