Basistips voor het onderhoud van uw horloge!

 • Geplaatst op
 • Door Schaap en Citroen
Basistips voor het onderhoud van uw horloge!

Onze basistips hoe je jouw horloge van de beste service voorziet! Bescherm de talloze kwetsbare en bewegende onderdelen, die door middel van hoogwaardige oliën in goede conditie blijven. Onderhoud jouw horloge om slijtage te beperken en waarborg een juiste werking en weergave van tijd.

In dit artikel

Onze basistips

 1. Ook al is jouw horloge 'shockproof', bescherm het altijd tegen harde stoten en schokken. Tennis en golf zijn risicosporten voor jouw horloge. Draag deze dus zo min mogelijk tijdens dit soort situaties.

 2. Breekt of barst het glas van jouw horloge? Laat het dan direct vervangen. Zelfs door de kleinste barst kunnen stof en vocht naar binnen dringen. Dit kan het binnenwerk van het uurwerk beschadigen. Wat hogere kosten met zich mee brengt tijdens de reparatie.

 3. Is de batterij van jouw horloge leeg? Laat deze dan z.s.m. vervangen. Lege batterijen kunnen lekken en beschadigen het binnenwerk. 

 4. Stel je horloge niet bloot aan extreme temperatuurwisselingen. Draag je uurwerk nooit in een sauna, want de afdichting in je horloge kan vervormen door de hitte.

 5. Komt er condens in je horloge? Laat het dan direct nakijken, ook als het uurwerk nog loopt! Ook hier geldt; voorkomen is beter dan genezen.

De waterdichtheid van jouw horloge, hoe zit dat?

Een veelvoorkomend misverstand is de waterdichtheid van een horloge. Laat je hier goed over adviseren en controleer de garantievoorwaarden. Vocht veroorzaakt roest en kan een uurwerk flink beschadigen. 

Algemene regels

 1. Water resistant 3 atm. (30m): waterspatten, regen. 

 2. Water resistant 5 atm. (50m): zwemmen (niet duiken), douchen

 3. Water resistant 10 atm. (100m): watersport, zwemmen, snorkelen, duiken. 

 4. Water resistant 20 atm. (200m): geschikt voor alle vormen van duiken. 

Nauwkeurigheid van je horloge

Een mechanisch horloge heeft vrijwel altijd een kleine tijdsafwijking. De exacte tijd is alleen met een elektronisch horloge (radio-controlled) te garanderen. 

Een mechanisch kwaliteitshorloge mag een afwijking van -5 tot +10 seconden per dag vertonen. De officiële Zwitserse Chronometer controle tolereert een gemiddelde afwijking van -6 to +6 seconden per 24 uur. 

Vintage horloges (ouder dan 30 jaar) en antieke horloges mogen meer afwijken, omdat slijtage en leeftijd een rol spelen. Vroeger ging het soms om afwijkingen van minuten per dag. 

De hoge eis van enkele seconden per dag mag alleen gesteld worden aan de moderne merkhorloges als Patek Philippe, IWC, Omega, Vacheron Constantin, Rolex en andere Zwitserse horlogemerken.

Schaap en Citroen stelt moderne mechanisch horloges af op ca. +5 seconden per dag. Omdat het dragen van het horloge altijd een vertragende invloed heeft, wordt het horloge altijd in de + afgesteld. 

Kom langs voor een groot onderhoud!

Een uurwerk loopt langzamer naarmate de olie veroudert. Na ongeveer 4-6 jaar is de olie uitgewerkt en is er een groot onderhoud nodig. Zo wordt slijtage tot een minimum beperkt.

Denk jij dat het tijd is voor een periodiek onderhoud? Kom dan langs bij een van onze juweliershuizen