132 jaar Schaap en Citroen! De rijke historie en brede ervaring van ons juweliershuis.

  • Geplaatst op
  • Door Schaap en Citroen
132 jaar Schaap en Citroen! De rijke historie en brede ervaring van ons juweliershuis.

'Waar komt toch die naam Schaap en Citroen vandaan?' Is een van de vragen die u ons regelmatig stelt. Antwoord op die vraag en nog veel meer interessante weetjes over jouw juwelier met 132 jaar ervaring in horloges, juwelen en diamanten.

In dit artikel:

De naam ‘Schaap’ in Schaap en Citroen.

De geschiedenis van Schaap en Citroen Juweliers is anno 2020 rijk en veelzijdig. De familienamen Schaap en Citroen werden in 1971 voor het eerst met elkaar verbonden, maar dat markeert niet het begin van ons juweliershuis.

Utrecht als de bakermat van Schaap en Citroen Juweliers

Barend Citroen start onze juweliersgeschiedenis al in 1827 en in 1888 maakt de naam Schaap voor het eerst zijn opwachting als retailer. Moses Schaap geeft in dat jaar namelijk zijn bestaan als rondreizend verkoper van sieraden op, en vestigt zich aan de Steenweg in Utrecht.  


Joël Schaap 1898 - 1940

Deze locatie tekent de ambitie en de visie van de marskramer. Hij groeit snel uit tot respectabel juwelier met een brede collectie gouden en zilveren voorwerpen, evenals juwelen en horloges.

Moses Schaap werkt hard, bouwt een zeer goede reputatie op en de zaken gaan goed. Hij heeft het geluk om het 50-jarige jubileum van zijn zaak nog mee te maken. Echter overlijdt hij in 1939 op tachtigjarige leeftijd.

Wist je dat? De huidige vestiging van Schaap en Citroen in Utrecht nog altijd gevestigd is in de Steenweg te Utrecht. Dat de winkel inmiddels een fantastische Rolex shop-in-shop heeft, is een symbolische kroon op het werk dat begon bij Moses Schaap.

Tweede juwelierszaak aan het Haagse Noordeinde

De continuïteit van Schaap is echter gewaarborgd door zoon Maurits, die al actief was als bedrijfsleider. Oudste zoon Jo Schaap heeft dan al zijn eigen juwelierszaak aan het Haagse Noordeinde.

Prestigieuze horlogemerken in de collectie

Het succes van Schaap blijft niet onopgemerkt door klanten en horlogemerken. Zelfs internationaal wordt de juwelier bekend en erkend. Dit resulteert in het feit dat onder andere Rolex, Omega en Audemars Piguet verkocht mogen worden.

Rolex horloges

Begin jaren vijftig wordt in beide vestigingen begonnen met de verkoop van prachtige Rolex horloges. Vandaag de dag 's werelds beroemdste horlogemerk, dat wij nog altijd met trots verkopen.

Wist je dat? Een vertegenwoordiger van het gerenommeerde bedrijf uit Genève, Zwitserland, begin jaren vijftig persoonlijk naar Schaap kwam met de vraag of wij het merk Rolex wilde verkopen? Sindsdien is Schaap - en later Schaap en Citroen - onlosmakelijk verbonden met het prestigieuze horlogehuis Rolex. 

Audemars Piguet

De horloges van topmerk Audemars Piguet worden begin jaren ’70 aan de Schaap-collectie toegevoegd.

Dat betekent dat de Rolex Submariner nu gezelschap krijgt van een van de beroemdste luxe sporthorloges aller tijden, de achthoekige Royal Oak.

Schaap en Citroen voor het eerst samen

In 1971 komen de namen van de juweliersfamilies Schaap en Citroen voor het eerst samen in één zaak. Een zakenman genaamd Sander van Gelder koopt de zaak van Citroen in Amsterdam en ook Schaap in Utrecht en Den Haag. Zo ontstaat de naam 'Schaap Citroen van Gelder'.

Een reeks van overnames

In 1975 treedt Sander van Gelder terug en komt het bedrijf in handen van de toenmalige Utrechtse verzekeringsmaatschappij AMEV. Een jaar later versimpelt de nieuwe eigenaar de naam tot Schaap en Citroen.

Verschillende overnames volgen en in 2009 wordt Schaap en Citroen opnieuw een familiebedrijf wanneer de Maastrichtse juweliersfamilie Martens de juweliersketen overneemt.

Opnieuw een ambitieus familiebedrijf

Het meer dan honderdjarige familiebedrijf Leon Martens Juwelier geniet internationale bekendheid en is gevestigd in Maastricht.

Luud Martens en zijn echtgenote Marie-Louise vormen de derde generatie en de zonen Lex en Dennis zijn de vierde generatie, die betrokken zijn bij Schaap en Citroen.

Vrijwel onmiddellijk na de overname zijn de verschillende bestaande juweliershuizen van Schaap en Citroen ingrijpend gerenoveerd en naar een hoger niveau getild.

Wist je dat? Het aantal juweliershuizen is inmiddels uitgeroeid tot 16 winkels, verspreid door heel Nederland. De horloge- en juwelencollecties worden constant verbreed en uitgediept zodat wij jouw wensen op het gebied van luxe-artikelen zo goed mogelijk kunnen vervullen.