Tudor: De gewilde modellen en het verhaal achter het merk

  • Geplaatst op
  • Door Schaap en Citroen
Tudor: De gewilde modellen en het verhaal achter het merk

Tudor, opgericht door Hans Wilsdorf. De man achter het magische merk Rolex komt met een ingenieus idee. Hij wilt een merk oprichten dat dezelfde sterkte kwaliteit en precisie kent maar net voor een schappelijkere prijs. Hij slaagt hierin! Hoe? Wij vertellen je meer over het merk en de gewilde modellen vandaag de dag!

In dit artikel:

Het verhaal achter het merk Tudor

In Genève, februari 1926, wordt het merk Tudor geregistreerd door horlogemakers en dealer 'Veuve De Philippe Hüther' op aanvraag van Hans Wilsdorf. Hans Wilsdorf was de man die aan het begin van de 20ste eeuw Rolex oprichtte en sindsdien behoorde tot de leidende figuren in de Zwitserse horloge industrie.

Wilsdorf wilde een horlogemerk oprichten dat kwalitatief net zo goed, waardevast en sterk is als het merk Rolex maar wat relatief betaalbaarder is. Zo zei hij: 'Al enkele jaren loop ik rond met het idee om een horloge te maken dat onze agenten kunnen verkopen voor een meer toegankelijke prijs dan de horloges van Rolex, maar dat toch de betrouwbaarheid biedt waar Rolex bekend om staat. Ik heb besloten om een apart bedrijf op te zetten om dit nieuwe horloge te maken en op de markt te brengen. Het heet de Tudor Watch Company.' De aankondiging van de oprichting van het merk Tudor volgde op 6 maart 1946. 

Nauwe banden met Rolex

Eigenlijk was het een vrij eenvoudig idee maar tegelijkertijd ongelofelijk slim! Hij introduceerde direct een merk waarbij de consument mocht rekenen op kwaliteit, gezien deze werd gegarandeerd door Rolex. De nauwe band tussen de merken is in de eerste jaren goed te zien, tussen 1947 en 1952, wanneer Tudor met de Tudor Oyster uitkomt. Al snel hierna staat Tudor op eigen been en richt het merk zich op techniek en de moderne man. 

Advertenties jaren 50- de moderne man

In de jaren 50 laat Tudor al zien dat het merk over een ingenieus brein beschikt. Het adverteert met de nadruk op kwaliteit, robuustheid, betrouwbaarheid en precisie. Het merk laat op grote advertenties hard werkende onbekende mannen zien in extreme omstandigheden; zoals wegwerken en mijnwerkers. Voor die tijd een geweldige vorm van marketing waarbij de onbekende mannen op de advertenties ervoor zorgde dat mannen in die tijd zich ermee konden identificeren. Dit gaf het merk Tudor een modern en betrouwbaar imago!

De gewilde modellen van Tudor 

Vanaf 2007 komt Tudor met nieuwe collecties en legt het meer de nadruk op elegantie naast de prestatie en het moderne aspect. Vandaag de dag betekent dit dat een aantal horloges van het merk Tudor dan ook enorm gewild zijn en deze willen wij jou niet onthouden! We lichten er 2 uit:

  1. De zeer uitgesproken Black Bay P01 is gebaseerd op een prototype dat Tudor eind jaren ’60 bouwde. Het Zwitserse horlogemerk werd specifiek voorgesteld aan de US Navy. Een gemoderniseerde versie van het horloge is, inclusief de opzienbarende duikring, nu door Tudor in productie genomen. Die speciale, door Tudor gepatenteerde duikring kan worden verdraaid en ingesteld als het bovenste gedeelte van de band aanzet op 12 uur, naar boven wordt geklikt. Eens weer terug omlaag geklikt, is de duikring gefixeerd. Klinkt gecompliceerd, en is dat ook om te maken, maar het werkt zeer eenvoudig en efficiënt.
    Tudor Black Bay P01

  2. De Black Bay Bronze, is nu beschikbaar met een wijzerplaat die is uitgevoerd in een leigrijze kleur en ook de geanodiseerde aluminium lunette met inleg kleurt grijs. De bronzen kast van 43mm verschaft deze Black Bay een gevoel van nautische nostalgie. Door het gebruik van brons zal de kast een patina verkrijgen die eigen is aan elke drager waardoor elk horloge een uniek stuk wordt.
    Black Bay Bronze

In beide getoonde varianten van de Black Bay tikt een automatisch, chronometer gecertificeerd uurwerk. In de 42mm Black Bay P01 is dat het manufactuur kaliber MT5612 en in de bronzen variant het manufactuur kaliber MT5601.