Contact

Contact informatie Schaap en Citroen juweliers

Hoofdkantoor Nederland

Naam: Schaap en Citroen Juweliers
Telefoon: 020-3463400
WhatsApp: +31(0)6-30207277
E-mail: [email protected]

 

 

1 Horloge FAQ
1.1 Basistips voor uw horloge

Opwinden horloge

Wind uw mechanisch horloge regelmatig op. Dat wil zeggen minstens één keer per maand, zelfs als u het horloge niet regelmatig draagt. Zo zorgt u ervoor dat de smeermiddelen binnen het uurwerk elastisch blijven.

Bij het opwinden van uw mechanisch horloge haalt uw het horloge van uw pols om het mechaniek zo min mogelijk te beschadigen. Wind uw horloge altijd op met de wijzers van de klok mee.

In het algemeen is het beter om uw horloge niet gelijk te zetten tussen 9 uur ’s avonds en 3 uur ’s ochtends, omdat dit het datummechanisme zou kunnen beschadigen.

Zorg er voor dat uw horloge niet in direct contact komst met magnetische velden (zoals speakers, tv, magnetron, de magnetische sluiting van een i-pad hoesje, etc.).

Beschadigingen voorkomen

Ook al is uw horloge “shockproof”, bescherm het altijd tegen harde stoten en schokken. Tennis en golf zijn risicosporten voor uw horloge.

Inden het glas van uw horloge breekt of barst, laat het dan direct vervangen. Zelf middels een kleine barst in het glas kan stof en vocht naar binnen dringen en het binnenwerk beschadigen.

indien de batterij van uw horloge leeg is, laat deze dan direct vervangen. Lege batterijen kunnen lekken en dit kan beschadigend zijn voor het binnenwerk.

1.2 Temperatuur
  • Stel uw horloge niet bloot aan extreme temperatuurwisselingen 
  • Leg uw horloge niet rechtstreeks van uw pols op een koude ondergrond 
  • Draag uw uurwerk ook nooit in de sauna, want de afdichting in uw horloge kan vervormen door de hitte. Komt er water of condens in uw horloge, laat het dan nakijken, ook als het uurwerk nog loopt.
1.3 Waterdichtheid

Een veel voorkomend misverstand is de waterdichtheid van het horloge. Laat u hierover goed adviseren en controleer de garantievoorwaarden. Vocht veroorzaakt roest, dit kan het uurwerk ernstig aantasten.

Horloges die waterdicht zijn, hebben een indicatie van het aantal meters tot waar de waterdichtheid is gegarandeerd.

Algemene regels voor waterdichtheid:

  • 3 atm.: waterspatten, regen 
  • 5 atm.: zwemmen ( niet duiken), douchen 
  • 10 atm.: watersport, zwemmen, snorkelen, duiken 
  • 20 atm.: geschikt voor alle vormen van duiken


De waterdichtheid van een horloge wordt gegarandeerd door diverse rubber pakkingen in de horlogekast: rond de kroon, het achter deksel, het glas en eventueel de poussoirs (drukknoppen). Deze pakkingen staan permanent onder druk en kunnen worden aangetast door zweet, schoonmaakmiddelen, UV-straling, vuil, maar ook slijtage aan de horlogekast. Hierdoor droogt het rubber na verloop van tijd uit, waardoor de waterdichtheid af neemt.

Het is van essentieel belang dat de drager zijn horloge jaarlijks laat controleren op waterdichtheid. Bij het verwisselen van een batterij vervangen wij alle pakkingen en testen wij het horloge op waterdichtheid.

1.4 Nauwkeurigheid van uw horloge

Een mechanisch horloge heeft vrijwel altijd een kleine tijd afwijking. De exacte tijd is alleen met een elektronisch horloge (radio controlled) te garanderen.

Een mechanisch kwaliteitshorloge mag een afwijking van -5 tot +10 seconden per dag vertonen. De officiële Zwitserse Chronometercontrole tolereert een gemiddelde afwijking van -4 tot +6 seconden per 24 uur.

De hoge eis van enkele seconden per dag, mag alleen gesteld worden aan de moderne merkhorloges als Patek Philippe, IWC, Omega, Vacheron Constantin, Rolex, enz..Schaap & Citroen regelt moderne mechanische horloges af op ca. +10 seconden per dag. Omdat het dragen van het horloge altijd een vertragende invloed heeft, wordt het horloge altijd in de + afgeregeld.

Vintage horloges en antieke horloges mogen meer afwijken, omdat slijtage en leeftijd ook een rol spelen. Vroeger ging het soms zelfs om afwijkingen van minuten per dag.

Het horloge zal ook langzamer gaan lopen naarmate de olie ouder wordt. Na ongeveer 4 jaar is de olie uitgewerkt en is er groot onderhoud nodig. Zo wordt slijtage tot een minimum beperkt.

Om een perfecte afregeling van het uurwerk te verzorgen, stelt de uurwerkmaker de balansveer, het hart van elke mechanische klok, opnieuw af. Uitgebreide tests en langdurige observaties garanderen dat het uurwerk precies functioneert.

1.5 Horlogeband

Ook uw band heeft onderhoud nodig. Afhankelijk van het materiaal, adviseren wij de onderstaande onderhoud tips.

Lederen band
Leder is een prachtig natuurproduct en als horlogebandje zeer geschikt. Kwaliteitsbanden zijn soms zeer kostbaar, dat kan komen door het bijzondere leder, het ontwerp en/of het handwerk.

Voor optimaal onderhoud, draag ’s nachts geen horloge zodat het leder rust krijgt. Als de band nat is geworden door water of transpiratie, laat dan de band drogen voordat het horloge weer gedragen wordt. Bij zéér warm weer, kunt u het beste de sluiting een gaatje losser afstellen of het horloge een paar uur afdoen. Het leder wordt dan niet of minder vochtig en de band gaat niet ruiken. Ook voor het sporten of het verrichten van grof en of nat werk, kunt u het horloge het beste afdoen.

Door het gebruik van een vlindersluiting gaat het bandje óók langer mee. Bij een gesp breekt het bandje het eerst op de plaats waar hij sluit. Met een ander type sluiting is dit eenvoudig te voorkomen.

Metalen banden
Metalen banden kunnen soms een zwarte pols veroorzaken. Dat komt omdat er dan vuil in zit (zand, fijnstof, huidsmeer enz.). Laat de band regelmatig ultrasonisch reinigen. Zware horlogebanden worden ook wel gesmeerd bij de scharnierpennen. Dit vertraagt de slijtage. U kunt het onderhoud aan uw metalen band, indien nodig, samen met het periodiek onderhoud aan uw klok laten uitvoeren.

1.6 Revisie

Uw horloge verdient het best mogelijke onderhoud. Net als elk ander precisiemechanisme, moet een kwalitatief hoogwaardig horloge ook regelmatig worden nagekeken. Om een lange levensduur en langdurige betrouwbare prestaties te garanderen, moeten onderhoud en reparaties worden uitgevoerd volgens de strenge merkspecificaties. Hierbij worden uitsluitend originele onderdelen gebruikt.

1. De identificatie van uw horloge. Dankzij een unieke nummering en identificatiecode, ondergaat uw horloge altijd de juiste onderhouds- en reparatieprocedures.

2. Technische diagnose om het benodigde onderhoud vast te stellen. Allereerst maakt een hoogopgeleide uurwerkmaker een uitgebreide analyse van uw horloge, waarbij de kast, de band en – vooral – het uurwerk minutieus controleert. Zo kan hij vaststellen welk onderhoud uw horloge heeft.

3. Uit elkaar nemen van het horloge. De volgende stap bestaat uit het openen van de kast en het afnemen van de horlogeband. Het uurwerk wordt uit de kast genomen en alle onderdelen worden uit elkaar gehaald. Complexere uurwerken bestaan uit honderden afzonderlijke onderdelen.

4. Reiniging. Alle onderdelen worden vervolgens schoongemaakt in de daarvoor geschikte vloeistoffen. Pas nadat alle onderdelen zijn schoongemaakt kan elk onderdeel afzonderlijk en in detail worden gecontroleerd.

5. Terugplaatsen van de onderdelen. Vervolgens vervangt de uurwerkmaker alle onderdelen die sporen van slijtage vertonen of die de precieze werking van het uurwerk zouden kunnen hinderen. Hierbij volgt hij de fabrieksinstructies op de voet.

6. Smeermiddelen. Voor elk afzonderlijk onderdeel bestaat een specifiek smeermiddel. Speciale oliën van verschillende viscositeit worden precies daar waar nodig aangebracht.

7. Controle van het uurwerk. Door middel van een elektronische machine kan de uurwerkmaker afwijkingen en fouten in de gang van het uurwerk opsporen.

8. Afregelen. Om een perfecte afregeling van het uurwerk te verzorgen, stelt de uurwerkmaker de balansveer, het hart van elke mechanische klok, opnieuw af. Uitgebreide tests en langdurige observaties garanderen dat het uurwerk precies functioneert.

9. Herstellen van de horlogekast. Nadat het horloge is schoongemaakt in een ultrasoon bad, worden beschadigde onderdelen vervangen. De kast wordt met de hand behandeld en gepolijst, zodat het horloge zijn verfijnde uiterlijk weer terugkrijgt.

10. Assemblage. Ten slotte wordt het horloge weer zorgvuldig in elkaar gezet en worden alle pakkingen vervangen.

11. Waterdichtheid test. Vervolgens wordt het horloge gecontroleerd op waterdichtheid door middel van hoogwaardige testapparatuur.

12. Kwaliteitscontrole. Elke stap in en na het onderhoudsproces wordt uitvoerig gecontroleerd in het uurwerkmakers atelier. Ten slotte controleert de uurwerkmaker alle belangrijke parameters per onderdeel nogmaals.

13. U ontvangt uw horloge.

1.7 Garantie
Na een uitgebreide servicebeurt of reparatie verstrekt Schaap en Citroen minimaal 1 jaar garantie (afhankelijk van het merk) op de uitgevoerde werkzaamheden. Deze garantie is niet van toepassing op slijtage of schade die is ontstaan door een onjuiste behandeling van het horloge. De onderhoudsgarantie is ongeldig wanneer het horloge is geopend door onbevoegde derden, of wanneer niet-originele onderdelen zijn gebruikt.