Wat doet een watchwinder? En waarom zou ik deze aanschaffen?

  • Geplaatst op
  • Door Schaap en Citroen
Wat doet een watchwinder? En waarom zou ik deze aanschaffen?

Als horlogeliefhebber heb je ze vast wel eens voorbij zien komen op onze website, op het web of in een mooi magazine; de watchwinder. Maar wat kun je nu eigenlijk met dit bijzondere apparaat en waar gebruik je dit voor?

In dit artikel:

Wat is een watchwinder en hoe werkt het?

Een watchwinder is onmisbaar voor eigenaren van horloges met een automatisch uurwerk. De watchwinder zorgt ervoor dat uw automatische horloge wordt opgewonden middels een subtiele draaibeweging, welke de beweging van de pols nabootst.

Behalve dat het prettig is dat uw horloge continu op tijd loopt, is het tevens handig dat de datum altijd goed staat en eventueel de maanfase goed blijft ingesteld.

Waarom heb ik dit ook nodig?

Een langere levensduur en minder onderhoudskosten

Een watchwinder houdt het uurwerk van uw horloge in beweging. De smering blijft daardoor goed verdeeld. Hierdoor vermindert slijtage en gaat uw uurwerk een stuk langer mee!
 
Gebruikt u geen watchwinder en left u uw horloge op zijn kant, dan loopt de smering één kant op. Dit betekent dat niet alle onderdelen de nodige smering krijgen. Uw uurwerk heeft hierdoor sneller een periodiek onderhoud nodig. 

Altijd netjes opgeborgen

Nog een voordeel van een watchwinder is dat uw horloge netjes stof- en condensvrij is opgeborgen. Er zijn vele varianten met chique design ontworpen. Zo heeft ieder een prachtige opberging voor zijn/haar uurwerk.

Heeft mijn horloge onderhoud nodig?

Gebruik je geen watchwinder voor jouw automatische uurwerk en/of is het onderhoud lang geleden? Dan dienen de onderdelen in jouw uurwerk opnieuw geolied te worden.

Lees ons artikel waar en hoe jij je horloge kunt laten repareren of onderhouden.

Overtuigd en op zoek naar een mooie en goede watchwinder? Je hebt al een prachtige Swiss KubiK watchwinder  vanaf € 450,-.