Meer dan een eeuw sieraden. De mooiste juwelen van toen en nu!

  • Geplaatst op
  • Door Schaap en Citroen
Meer dan een eeuw sieraden. De mooiste juwelen van toen en nu!

Al meer dan een eeuw aan geschiedenis van sieraden ligt achter ons en Schaap en Citroen bestaat al ruim 132 jaar. Bijzondere mijlpalen waar we graag op terugblikken door juwelen-trends van toen en nu te vergelijken! Lees mee en word geïnspireerd.

In dit artikel:

Sieraden van onyx, git en donkere parels in het Victoriaans tijdperk

Toen

Onze geschiedenisreis vol prachtige sieraden begint bij het Victoriaans tijdperk, eind 19e eeuw. Een mooi startpunt omdat in diezelfde periode de basis van Schaap en Citroen werd gelegd.

In die tijd bepalen vooral de koningshuizen en adel wat er aan juwelen gedragen wordt. Voornamelijk zwart, vanwege het feit dat de Engelse koningin Victoria in rouw verkeert na het overlijden van haar man.

Sieraden worden in die tijd veelal vervaardigd met git, onyx en donkere parels. Alhoewel witte parels ook populair zijn.

Vandaag de dag

Uit Pomellato’s Victoria collectie blijkt dat deze stijl vandaag de dag nog actueel is. De sieraden zijn geïnspireerd door dit tijdperk, waardoor we veel zwart zien.

Ook in de eigen Schaap en Citroen collectie zijn parels – en dan met name de grijze Tahiti parels – nog altijd sterk vertegenwoordigd.

Grote sieraden met diverse kleurstenen tijdens Art Nouveau

Toen

Na het Victoriaans tijdperk, rond de eeuwwisseling, raakt art nouveau in zwang. Binnen deze stijl zien we veel kleur, bloemen en emaille terugkomen in de juwelen.

Ook wordt in deze tijd veelal gebruik gemaakt van robijn, blauwe saffier en groene smaragd. Colliers, oorhangers, armbanden, ringen en broches. Deze sieraden zijn veelal groots, want men laat het graag zien.

Vandaag de dag

Kleurstenen in combinatie met bijvoorbeeld Robijn zijn vandaag de dag nog steeds gewild en zien we onder andere terug in de bijzondere Capri sieraden van het Italiaanse Pomellato.

Capri aan de hand
Capri pomellato

Art Deco sieraden en diverse kleurstenen tijdens de Roaring twenties

Toen

Vanaf de jaren twintig volgt een periode van art deco. Dit is een strakkere, meer geometrische stijl waarin nog steeds veel ruimte is voor kleurstenen.

Er wordt door sieraden-ontwerpers veelal gewerkt met witgoud en platina. Daarnaast worden diamanten veelvuldig gebruikt in alliance en solitair ringen.

Vandaag de dag

Die strakkere stijl is anno 2020 nog altijd zichtbaar en wordt steeds populairder. Je ziet deze stijl terug in onze eigen sieraden collecties!

Art Deco

Bijzondere materialen & Chopard tijdens de jaren 40 t/m 60

Toen

Tot deze periode waren sieraden over het algemeen erg flamboyant. Maar in de jaren veertig is er een keerpunt.

Tijdens de oorlog en ook in de jaren van schaarste daarna, worden sieraden minder uitbundig gedragen dan voorheen. In de jaren zestig komen sieraden merken zoals Chopard op.

Er wordt naast de gebruikelijke edelstenen veelal gewerkt met bloedkoraal en granaat. Daarnaast is de roosgeslepen diamant erg populair. Deze wordt gezet op een stukje zilverfolie, op een geelgouden ring of armband.

Vandaag de dag

Deze stijl wordt ook vandaag de dag nog gedragen staat ook wel bekend als vintage sieraden. Je kunt deze juwelen herkennen aan de opvallende kleuren.

Capri lifestyle
Pomellato koraal

De sieraden trends van de jaren 70 met Chopard én Cartier

Toen

In de jaren zeventig zetten deze trends door. In het volgende decennium raakt ook de closed forever armband in opkomst. Een gouden schakelarmband, die wordt gegeven als teken van liefde.

Vandaag de dag

Steeds meer merken die we vandaag de dag nog steeds kennen, worden toegevoegd. Denk daarbij aan de bekende juwelen merken zoals Chopard en Cartier.

Chopard oorhangers lifestyle
Chopard oorhangers

De sieraden die we nu het liefste dragen

In de laatste decennia is er veel veranderd in het sieraden-landschap.

Het aanbod is in variëteit sterk gestegen, omdat inspiratie vandaag de dag over de hele wereld op te doen is. Er is nu meer sprake van trends dan voorheen! We zien onder andere:

  1. We zien veel kleinere armbandjes en langere colliers.
  2. Natuurlijk zijn er ook trends die terugkeren. Zo zien we nu weer veel parels, zoals in de tijd van Coco Chanel, een eeuw geleden.
  3. Sinds eind jaren negentig is het roségoud in opkomst.
  4. Daarnaast gebruiken we naast de welbekende smaragd, robijn en saffier ook andere kleurstenen als turquoise, bloedkoraal, topaas, citrine, amethist en rozenkwarts. Dit zien we bijvoorbeeld terug in de Nudo-ring van Pomellato.
  5. Nieuwere materialen als leer, zijde en hout worden eveneens veel gebruikt.
  6. Tevens blijven vrouwen de klassieke diamant alliance en solitair ringen immer waarderen
  7. Ook de gladde armband is onverminderd populair!

Bovenal is er anno nu voor ieder wat wils te verkrijgen! Schaap en Citroen biedt een breed assortiment aan sieraden voor verschillende stijlen!

Laat je online inspireren of kom langs bij een van onze juweliershuizen!